Intervieuws

Stijlcast: Deze kleur ging door het dak, zo populair!

Pure and Original maakt high end verfproducten. De verf is op waterbasis en wordt vervaardigd met verantwoorde mineralen en pigmenten. Het fijne is dat daardoor alle verfkleuren van dit merk met elkaar gecombineerd kunnen worden. Marjolein Dekkers gaat in gesprek met Iris Floor over kleur en combinaties. Want kleur staat niet stil. Sterker, kleur is vaak de eerst bepalende factor in nieuwe trends.

Een meegeverfd plafond is verrassend én logisch

Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: het plafond verven.

Versierd met ornamenten en schilderingen was het plafond in de achttiende eeuw net zo belangrijk als de muren in huis. Met de komst van plaatmateriaal kwam daar begin vorige eeuw echter een abrupt einde aan. Sindsdien zijn plafonds non-descript en vooral: wit.

Ruimte lichter

Creative Direction and colour design: Dagny Fargestudio. Styling: Kirsten Visdal. Photographer: Margaret de Lange 
Visual Manager: Iris Floor. Walls and ceiling: Blue Reef (Classico). Window frames: Black (Traditional Paint)
 
Creative Direction and colour design: Dagny Fargestudio. Styling: Kirsten Visdal. Photographer: Margaret de Lange Visual Manager: Iris Floor. Walls and ceiling: Blue Reef (Classico). Window frames: Black (Traditional Paint) © Pure & Original

Een veelgehoorde reden hiervoor is dat het een ruimte lichter zou maken. Iris Floor, creative director van het Nederlandse verfmerk Pure & Original herkent dit argument. ,,Vaak denken we dat wit staat voor licht en ruimte, maar een wit vlak creëert niet op magische wijze een raam. Met andere woorden: valt er geen of weinig daglicht in een ruimte, dan zou je de schaduwen juist kunnen omarmen en een geborgen sfeer kunnen creëren door voor een dieper kleurenpalet te kiezen. Door het plafond hierin mee te nemen krijgt de ruimte eenheid. Licht voeg je vervolgens toe met een goed lichtplan.”

Ook is er nog het optische effect dat het schilderen van een plafond kan geven. Susanne Otter, stylist bekend van @frivolestudio, renoveerde haar 350 jaar oude rijksmonument en schilderde er de torenhoge plafonds óók mee. ,,Een hoog plafond verlaag je optisch met een donkere kleur, je voegt als het ware een gevoel van geborgenheid toe. Onze hal is 4,5 meter hoog, lang en smal. We verfden hem in een donkere blauwtint waardoor de ruimte nu knusser aanvoelt. En denk ook eens aan het effect dat een gekleurd plafond op verlichting heeft: in onze hal hangt een kroonluchter die weg zou vallen tegen een wit vlak, tegen het blauw komt hij prachtig uit.”

Laag plafond

Creative Director:  Iris Floor. Colour Designer: Dagny Thurnmann-Moe KOI Fargestudio. Photographer: Margaret de Lange. Stylist : Kirsten Visdal. Walls and ceiling: Old Ocre Classico. Doors: Old Ocre Traditional Paint
 
Creative Director: Iris Floor. Colour Designer: Dagny Thurnmann-Moe KOI Fargestudio. Photographer: Margaret de Lange. Stylist : Kirsten Visdal. Walls and ceiling: Old Ocre Classico. Doors: Old Ocre Traditional Paint © Pure & Original

Bij een laag plafond werkt dat effect andersom: die verf je liever in een zachtere tint, zoals een pastel. Neem ook de oriëntatie van een ruimte mee in je kleurkeuze. Een kamer op het noorden geeft koud licht en verf je liever in een warme kleur en andersom.

Ben je nog niet overtuigd? Bedenk dan dat dat spierwitte plafond ook invloed heeft op de kleur van de muren er omheen. Dus die mooie kleur die je voor die muur koos, zou weleens anders kunnen ogen door dat grote reflecterende witte vlak erboven. Iris Floor: ,,Een wit plafond kan hard afsteken tegen donkere of gekleurde wanden: het contrast kan te groot zijn. Trek de wandkleur door of kies een tint lichter. Het plafond oogt namelijk vrijwel altijd net wat donkerder dan de wanden, dit komt doordat het licht er anders op valt. Daardoor kan dezelfde kleur een tint donkerder lijken.”

Susanne Otter tipt tot slot: “Neem hoe dan ook je plafond mee in je interieurplan. Trek je de kleur van een behang aan een aangrenzende muur door in het plafond, dan creëer je een zachtere overgang en bovenal: eenheid. En het hoeft echt niet meteen donkerblauw te zijn, de botertinten die je nu veel ziet zijn een even goed startpunt voor een doordacht interieur met meer kleur.”

Op zoek naar meer inspiratie voor verf of behang? Kijk op vtwonen en voor praktische tips is onderstaande video handig.  

Beter voor mens en milieu; kies eens voor duurzame verf!

JUNI 26, 2020
Een vegan levensstijl wordt steeds belangrijker. Wat begon in de voedingsindustrie, loopt steeds meer door naar andere aspecten van ons leven. Zo is duurzame verf in ons interieur de afgelopen jaren enorm populair geworden.

Duurzame wereld 

Ook Iris Floor, expert op het gebied van duurzame verf, ziet deze toename. “Steeds meer mensen willen bijdragen aan een zo duurzaam mogelijke wereld. Niet alleen door geen dierlijke producten meer te eten, maar ook door producten te gebruiken die zo min mogelijk schade aan het milieu toebrengen.” Duurzame verf bevat geen, of zo min mogelijk chemische ingrediënten of gevaarlijke stoffen, zoals VOS, volgens Iris. “In verf zit eigenlijk altijd VOS, dat staat voor vluchtige organische stoffen. De meeste oplosmiddelen in verf en lak zijn vluchtige organische stoffen. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een vermindering van viscositeit en een betere verdeling van de verf. In duurzame verf zit bijna geen, tot zelfs nul procent VOS, terwijl de kwaliteit even goed is.” Tegenwoordig is biologische verf niet alleen een onderwerp voor de ‘geitenwollen’ sokken types, vertelt Iris. “Er zijn tegenwoordige ontzettend veel verschillende soorten en trendy kleuren duurzame verf op de markt.”

Iris Floor, expert duurzame verf

Verf met voordelen

Het grootste voordeel van duurzame verf is dat het past in de lifestyle van mensen, aldus Iris “Persoonlijk vind ik het prettig om te weten waar de producten die ik gebruik vandaan komen. Daarnaast brengt het minder schade toe aan mens en milieu.” Bovendien is de geur bij verf vaak een heikel punt, gaat Iris verder. “Sommige mensen krijgen zelfs hoofpijn van de penetrante geur. Duurzame verf is gemaakt op waterbasis en niet op oliebasis wat ervoor zorgt dat de verf een ‘aangename’ geur heeft. Dit zorgt er ook voor dat de verf gemakkelijk van de huid te verwijderen is, zwangere vrouwen de verf kunnen gebruiken en dat de verf niet schadelijk is voor kinderen.”

De ontwikkelingen rondom duurzame verf zijn een ongoing process. Zo kan de plastic emmer al vervangen worden door een aluminium emmer. Ook wordt er gekeken hoe het hele proces duurzamer kan. “Er zijn ontzettend veel manieren om bij te dragen aan een milieuvriendelijke wereld. Kiezen voor een duurzame verf draagt daaraan bij en is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gezonder voor de bewoners.”

Pure & Original creative director Iris Floor: Kies een interieur wat bij je past, in plaats van mee te gaan van de ene trend naar de andere.

LISELOTTE VANOPHEM

Daar is de winter weer. Dit betekent niet alleen dat we meer tijd zullen doorbrengen binnen, maar ook dat we een nieuw jaar gaan ingaan. Wat ga je doen tijdens die winterdagen? Ga je je kookkunsten weer tot nieuwe hoogte tillen, je huis omtoveren voor de feestdagen of blik je terug op 2020 en kijk je al vooruit naar 2021? Wel, dat is exact wat wij gaan doen, en dat doen we niet alleen. Nee, we doen het met professionals uit de Homify-wereld. Deze keer zitten we virtueel samen met Iris Floor, de Creative Director van Pure & Original. Het Nederlands verfbedrijf staat tegenwoordig niet alleen wereldwijd bekend om hun enorm uitgebreid assortiment aan verf, maar ook omwille van de stappen die ze zetten omtrent milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Uit dit interview blijkt dat die hoogstaande reputatie absoluut welverdiend is. Verdiep je in de wereld van Pure & Original.

Homify: Het jaar is bijna voorbij. Wat waren de populairste verfsoorten van 2020?

Iris Floor (Pure & Original): Vrijwel ieder jaar is Classico krijtverf één van de meest favoriete verfsoorten, zo ook weer in 2020. Met Classico geef je wanden en plafonds een prachtige matte, fluweelzachte uitstraling. De ideale basis voor ieder interieur, of je nu houdt van de moderne, landelijke, tijdloze of stoere woonstijl. Ook Licetto hyper afwasbare muurverf stijgt in populariteit. Matte muurverf de keuken en badkamer is een mooie, praktische en hygiënische vervanging van wandtegels wat we steeds meer zien terug komen in hedendaagse interieurs.

Opvallend afgelopen jaar is wel dat Marrakech Walls in populariteit is gestegen. Zowel voor de betonlook als de Tadelakt-look afwerking. Grijstinten zijn nog steeds zeer populair, met een grijze kleur Marrakech Walls verf creëer je zelf eenvoudig een stoere betonlook. Kies je voor een frisse kleur, zoals terracotta, geel of groen, dan krijgt de wand een hele andere uitstraling, deze herkennen we in vaak uit Mediterrane landen, je haalt hiermee echt de zon in huis. Ook Marrakech Walls in wit tinten zien we vaker voorbij komen. Marrakech Walls in deze tint heeft een subtielere nuance en geeft een zeer rijke, exclusieve uitstraling aan wanden en plafonds.

 

Homify: Milieuvriendelijk en duurzaamheid zijn de laatste jaren veel belangrijker geworden. Hoe hebben deze twee concepten het verflandschap en het interieurontwerpen veranderd doorheen de voorbije jaren?

Iris Floor: Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn niet meer weg te denken uit de interieurbranche. Ook voor ons, als verfmerk, zijn deze punten erg belangrijk. De kwaliteit en duurzaamheid van onze producten staan voor ons bovenaan. Als merk zijn we constant bezig met vernieuwing en verbetering van deze punten. Zo hebben we ons laatste oliebasis product, de hoogglans lakverf, vervangen voor een waterbasis hoogglans lakverf welke voldoet aan de strengste milieu- én kwaliteits eisen.
 
Vanaf het begin af aan streven wij naar het zijn van een duurzaam verfmerk met oog voor mens en milieu, al onze verven worden gekleurd met natuurlijke en organische pigmenten, onze producten bevatten zo min mogelijk toevoegingen en schadelijke stoffen, zijn laag in VOS of zelfs helemaal VOS vrij en onze blikken zijn grotendeels van ijzer ipv plastic. En niet te vergeten zijn al onze verven dierproefvrij en vegan.

Homify: Hoe kunnen jullie klanten, naast het gebruik van jullie verf, nog duurzamer en milieuvriendelijker omgaan tijdens het verven en het inrichten van hun huis?

Iris Floor: Skip de trend en kies voor persoonlijk en tijdloos! Kies een interieur wat bij je past, in plaats van mee te gaan van de ene trend naar de andere. Natuurlijk kun je altijd hier en daar veranderingen aanbrengen in huis, maar zorg er voor dat het jóuw thuis is, niet die van iedereen. Heb je verf restjes over? Gooi ze niet weg maar schilder er eens een kast of klein wandje mee, of geef ze aan een vriend. Zo gaan we verspilling tegen.
 

Homify: Wat denk je dat de volgende grote veranderingen zullen zijn op vlak van verf, verven en interieurdesign?

Iris Floor: In het kader van duurzaamheid zien we dat de impact van trends kleiner wordt. Steeds meer mensen kiezen voor een uniek en tijdloos interieur, i.p.v. ieder jaar of seizoen het huis om te gooien met nieuwe kleuren en meubels. Onze verven sluiten hier erg goed bij aan. Onze kleuren zijn tijdloos en blijven mooi door de jaren heen.

Qua kleurtrends zien we steeds meer warme tinten in opkomst. Ook kleur zelf stijgt in populariteit. Minder grijs en wit, meer beige, aardetinten, bruin, groen en blauw. We omarmen steeds meer een warm interieur met minder witte wanden en meer persoonlijkheid.

Homify: Kan je ons al een inkijk geven in jullie nieuwe kleurencollectie? Welke nieuwigheden mogen we verwachten?

Iris Floor: Volgend jaar ga je meer kleur van ons zien! Afgelopen herfst hebben we onze nieuwe kleurenkaart gelanceerd waar al meer kleur op te zien is. Natuurlijk blijven de wit-, grijs-, en beige tinten in ons assortiment, dit hebben we uitgebreid met meer groen, blauw, roze en rood tinten. Ook zijn de lakverven, Marrakech Walls en Fresco kalkverf nu te zien op de kleurenkaart in zowel grijs, als beige, terracotta en diep rood. Maar er zit meer in het vat voor 2021, we lanceren de Traditional Paint High-Gloss, onze hoogglans lakverf op waterbasis, en we vergeten ook de buitengevel niet komend jaar. En wie weet wat nog meer..!

Homify: Wat zullen de trends zijn op vlak van verf en verfsoorten in 2021?

Iris Floor: We zien een stijgende lijn in afwasbare verf en afwerkende specials als sealer en wax. Ook hoogglans accenten zien we terug komen, deze zijn echte eye-catchers tegen over alle matte muurverven.

Licetto is een matte, afwasbare muurverf welke ideaal is voor gebruik in de keuken, badkamer, hal en kinderkamer. Kies je liever een matte kalkverf met nuances zoals Fresco of Marrakech Walls? Deze kun je ook afwasbaar maken met Dead Flat Eco Sealer. Zo kun je kalkverf ook toepassen in de badkamer en keuken. We verwachten dat de hoogglans trend ook meer doorzet in het interieur, een unieke hoogglans wandafwerking creëer je met Italian Wax. Deze wax is erg mooi in combinatie met Marrakech Walls, wat de echte Tadelakt-look tot leven brengt.

In het Glazen Huis: Iris Floor

Iris Floor is 26 en werkt als allround creative bij Pure & Original. “Dat betekent dat vrijwel alles wat naar buiten gaat langs mijn bureau komt. Denk aan het samenstellen van nieuwe collecties, de vormgeving van online en offline communicatie, het meedenken over nieuwe concepten, managen van projecten en fotografie van de mooiste woningen en campagnes. Ik woon samen met mijn vriend en hond in een woning uit 1927 die we zelf aan het verbouwen zijn tot ons eigen paleisje. Hoop werk maar het wordt prachtig! Het is heerlijk om al mijn ideeën zelf te kunnen realiseren.” 

Wat zijn je hobby’s?
Ik ben gek op fotograferen, koken (als ik de tijd heb), en mijn hoofd gaat non-stop door met het creëren van nieuwe concepten, plaatjes, moodboards en combinaties. Ik kan midden in de nacht wakker worden en rechtop zitten: dát is het! Dingen maken en mooi maken vind ik het leukste wat er is. Van niets iets maken.

Wat is je lievelingseten?
Oei, dat is een lastige, ik hou van eten! Maar je kan mij ’s nachts wakker maken voor Mexicaans. Tijdens een hittegolf eet ik gerust een pittige chili weg.

Wat is je favoriete vakantieland?
Ik voel mij altijd thuis in Spanje. Vanaf het moment van aankomst voelt het als thuiskomen. Vroeger wilde ik heel graag m’n spullen pakken en in de bergen een B&B beginnen op een oud kasteel waar ik dan alle kamers zou inrichten en heerlijk zou koken voor de gasten. Een aantal jaar geleden ben ik ook naar IJsland geweest, die rondreis heeft mijn leven totaal veranderd. De manier van leven, zo’n andere kijk op de wereld.

Welke auto wil je graag op je oprit hebben staan?
Vroeger was mijn droom auto een geblindeerde Chrysler 300C, uiteraard met chauffeur, haha. Nu zou ik graag een Citroen Cactus willen rijden in een mooie kleur. Mijn andere droomauto is altijd al een antieke Eend geweest (in het paars). Ik heb er een keer in gereden, wat een feestje.

Wat is jouw woonstijl?
Mijn interieur is een mix van vanalles en nog wat. Elementen van basic, Scandinavisch, design, klassiek en bohemian. Ik hou van warme tinten, terracotta, donker rood, bruin, beige en roze. Met hier en daar een accent van wit, koper en messing. Natuurlijke materialen zoals marmer en hout. Plastic en fineer is in ons huis maar weinig te vinden.

Wie is je favoriete ontwerper?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij daar niet zo mee bezig hou. Ik kijk naar wat ik zelf mooi vind en niet naar wie het gemaakt heeft.

Wat vind je de tofste beurs?
Ik vind beurzen vaak maar chaotisch, haha. Onlangs ben ik wel eventjes op de vt wonen beurs geweest, het is altijd leuk om even de huizen te bekijken, en uiteraard ons ‘eigen’ Eigen Huis & Interieur trendpaviljoen waar wij de verf voor verzorgd hebben. Ik zou wel heel graag nog naar een beurs in Scandinavië willen, en Milaan is natuurlijk ieder jaar een fantastische ervaring.

Wat stoort jou het meest binnen de interieurbranche?
‘Kijk mij-gedrag’. Daar hou ik echt niet van. We zijn allemaal trots op ons werk en dat is mooi om te laten zien, maar ik hou er niet van als mensen zichzelf beter vinden dan andere. Niemand is overal goed in en de een is beter in het één dan de ander, maar we zijn allemaal mensen met passie voor ons vak.
Laten we gewoon eerlijk en leuk tegen elkaar blijven. Omdat ik nog vrij jong ben word ik regelmatig niet serieus genomen, dat is wel frustrerend.

Wat hoop je binnen tien jaar te bereiken?
Ik mag zeggen dat ik al best wat dingen van mijn bucketlist heb mogen afstrepen, dat voelt iedere dag nog als puur geluk. Ik hoop dat ik nog lang mag bouwen aan mijn carrière en mooi dingen mag bereiken. Ik wil graag verder binnen het creatieve vak, waaronder fotografie, concepten ontwikkelen en het inrichten van woningen. Mensen blij maken maakt mij gelukkig. Ook zou ik heel graag nog eens voor een blad willen werken, dat lijkt mij een mooie ervaring.